Pilula săptămânală : În vizită la un prinţ

DSCN0900         DSCN0901

Dacă pleci din Mediaș, traversând municipiul Sighișoara și mai multe localități rurale, la kilometrul 75 ajungi în comuna Bunești, sat mare, îngrijit, cu case dichisite, una mai frumoasă ca alta. La un moment dat apare în față o uliță, la marginea căreia, pe un indicator o săgeată spre dreapta pe care vedem înscrisul : „Situl istoric VISCRI”. Această localitate este aparținătoare comunei Bunești și se află la  4-5 kilometri. Este o așezare ce a devenit cunoscută, în ultimul timp, atât în țară cât și peste hotare, datorită faptului că Prințul Charles, moștenitorul Coroanei Britanice, a cumpărat aici la Viscri o proprietate, compusă din o casă cu dependințele aferente și terenul din jur.

Satul Viscri se află la o distanță relativ mică de centrul de comună, dar drumul care șerpuiește prin uriașe întinderi de fânețe, are atât de multe întortochieri și denivelări încât ai impresia că parcurgi nu o distanță de câțiva kilometri, ci una infinit mai lungă.

În această așezare am avut fericitul prilej de a face o vizită, deplasându-ne, eu cu consoarta mea, Viorel și cei doi nepoței, Vlad și Ana. S-a întâmplat acest lucru în ziua de vineri, 3.o6.a.c., deci luna lui Cireșar, când am venit s-o luăm acasă pe fiica mea, aflată aici la un program de instruire în cadrul proiectului cu tema : „MEȘTEȘUGURI ȘI TRADIȚII ROMÂNEȘTI”, proiect inițiat de prințul de Wales și la care vor fi invitați un număr de 150 de creatori care se vor specializa în cele mai divesre ramuri ale creației populare. Întreaga manifestare se derulează pe cheltuiala Fundației Prințului de Wales. Trebuie să precizăm că Andreea Bușoiu, numită în particular Dia, a fost una din cele zece femei selectate  dintr-un număr impresionant de persoane  feminine din toate colțurile țării, pentru a participa la acest  curs de specializare, practic de a inaugura lansarea proiectului mai sus amintit. Interesant e faptul că cele zece creatoare au fost selectate din mai multe județe,singura din județul Sibiu fiind aleasă medieșeanca Andreea Bușoiu. Aminteam ceva mai sus despre proprietatea prințului de aici din Viscri. Oare în ce constă această proprietate ? O fi vorba despre vreun palat sau vreun castel de cleștar ? Sau de vreun conac boieresc  sau de altceva pe măsura Alteței Sale Regale, doar avem de-a face cu un prinț, un prinț adevărat, provenit dintr-o longevivă dinastie monarhică. Într-una din „tabletele”sale,  amicul N.I.Dobra, scria despre „Prințesa Caragea că se trage din os domnesc”. Apăi, dacă socotim în felul ăsta,  aș zice că prințul Charles este  coborâtor dintr-un osuar domnesc. Prin urmare, acesta a cumpărat, cu câțiva ani în urmă, o casă modestă, rustică, o construcție cu o vechime apreciabilă, având o vechime de 2-300 de ani, iar dorința de nezdrucinat a prințului este de a păstra locuința așa cum e, fără a-i aduce modificări  structurale sau chiar unele schimbări de fațadă.

Am avut, așadar, ocazia să vedem un complex de clădiri, care-și păstrează încă de la începuturi patina vremii. Casa și anexele sale au o înălțime medie, cu ferestre mici,în  două canate și patru ochiuri de geam și cu obloane vopsite în verde,în ton cu culoarea oceanului de verdeață ce domină întreaga comunitate, atât pe ulițele așezării, cât și în curțile și grădinile sătenilor. În mijlocul curții, se găsește o fântînă care, cu siguranță,  are și ea o vechime considerabilă, ca și acareturile din jur. Ghizdurile de bârne, capacul asemenea, ca și acoperișul, trădează vârsta de multe decenii sau chiar de secole și  a acestei surse de apă.

Dintre toate construcțiile existente, singura care se vede că e mai nouă, este cea din spatele curții, dar și la ridicarea acesteia s-au folosit materiale imitând spiritul vechimii. Spațiul respectiv este dotat cu mese și scaune, cu un ecran pentru proiecții, precum și cu trei rafturi cu cărți, cele două mii de volume reprezentând o donație a filozofului și eseistului Gabriel Liiceanu.
E de la sine înțeles că prințul nu locuiește aici. Dânsul vine o dată sau de două ori pe an, vizitându-și atât domeniul de aici, dar și altele pe care le mai deține prin centrul Transilvaniei. De data asta, venirea  Alteței Sale în țara noastră a fost una specială. După ce a avut parte de o primire protocolară la președintele Klaus Johanis, după ce s-a întâlnit„ca între rubedenii, la ceas de seară” cu Principesa Margareta, a sosit în satul lui de suflet, unde, aici la „acasa  sa” a deschis oficial proiectul sus amintit,unde se vor specializa și vor face schimb de experiență un număr mare de creatori din țară și asta în mod absolut gratuit.

În orișice caz, prin acțiunile sale, deosebit de originale și interesante, prințul face o propagandă importantă turismului românesc, îndeosebi cel din aria transilvană. E vorba de  o propagandă simplă, eficientă, promovând frumusețile patriei noastre, fără nimic ostentativ și chiar fără a fi un scop în sine. Nu știu, nu-mi dau seama dacă arhicunoscuta cucoană blondă, cu frunzulița ei, care ne-a costat și un purcoi de bani, a realizat mai mult.

Este demn de toată lauda că Prințul Charles de Wales, prin deplasările lui în această așezare rurală din apropierea Brasovului a introdus numele de VISCRI pe harta turismului românesc și n-o afirm numai eu,  că o spun foarte multe persoane, atât din țară, cât și din afară. Din păcate autoritățile locale ale comunei nu au pus umărul la această întreprindere, lăsând drumul dintre centrul de comună și satul respectiv  de izbeliște. Poate noii edili, ce s-au instalat de curând, de nu vor fi aceiași,vor îndepărta acest supărător neajuns.

Prof. Gheorghe Buşoiu

viscri 001       viscri 003

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s