“Raport asupra singurătăţii” Augustin Buzura

raport-asupra-singuratatii_1_fullsize
Augustin Buzura “Raport asupra singurătăţii”, Iaşi, Editura Polirom, 2009.

Romanul începe cu doctorul Cassian Robert care ajuns la o vârstă înaintată, se retrage în munţi, la cabana pe care şi-a construit-o la Piatra Sfântului,  lângă Staţia Meteorolgică, fără ca familia lui să ştie de existenţa ei.  Ducând o luptă cu sine însuşi, pentru a nu fi o povară pentru fiul lui, dar şi pentru a medita asupra vieţii şi morţii, consideră că hotărârea lui este decisivă, visul acestuia fiind şi de a escalada Piatra Sfântului sau Marginea Vieţii, o adevărată provocare pentru îndrăzneţi, pentru toţi cei care doresc să o înfrunte. Dar, reîntâlnind-o pe Mara se pomeneşte cu trecutul şi cu întrebarea : “Chiar am venit pentru totdeauna?”

Romanul este compus din mai multe poveşti de iubire şi de viaţă, a unor personaje apropiate de protagoniştii cărţii, iubiri care au fost trăite intens indiferent de finalul lor, de anii în care au avut loc, în război, în perioada comunismului sau în prezent.

Povestea lui Darius este mai mult decât captivantă, este o adevărată aventură de viaţă, încărcată de istorie, război şi o iubire trăită din plin de către Darius şi Ella, dar din păcate cu un final mai puţin fericit, povestea încheindu-se oarecum tragic.

“Raport asupra singurătăţii” este un excelent roman despre viaţă şi moarte, regrete şi iubiri împlinite sau ratate, despre emoţii şi sacrificii, despre prietenie şi singurătate în toate formele ei.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s