“Solenoid” Mircea Cartarescu

“Solenoid” este un roman destul de interesant, in care personajul principal, un profesor de limba si literatura romana la Scoala Generala 86 din cartierul Colentina se afla mereu in cautarea identitatii, in diferite etape ale vietii, incepand de la copilarie pana la maturitate. Episodul de la inceputul cartii, cel despre afirmarea lui ca scriitor la Cenaclul de Luni, este destul de nostim, pornind cu imbracamintea lui (intr-un pulover pe gat din mohair asa cum a vazut ca au scriitorii straini), si terminand cu momentul in care poemul scris de el “Caderea” este aspru criticat de catre marele critic, cel care conducea cenaclul, pulovarul incepand sa-i irite gatul, debutul fiind practic un fiasco.

Este o carte despre lecturi, personaje, singuratate, amintiri mai animate sau controversate ale unor apropiati sau colegi de scoala ai profesorului, pe care autorul le prezinta cu nostalgie, umor sau chiar anomalii,  povesti de viata în toate formele ei.

Desi am citit multe cronici negative despre carte, pot spune ca “Solenoid” (desi este cam lung intra-devar) este o carte buna pentru cui ii place acest gen literar.

solenoid_1_fullsize.jpgMircea Cartarescu “Solenoid”, Bucuresti, Editura Humanitas, 2015.

“Solenoid” se găseşte  în fondul de carte al Bibliotecii municipale St.L.Roth Mediaş, iar cei interesaţi de un roman excelent, o pot lua acasă sub formă de împrumut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s