Pilula săptămânală : AL CINCILEA LAUREAT ROMÂN AL PREMIULUI NOBEL S-A NĂSCUT LA DÂRLOS

În ziarul Tribuna  din 7.02. a.c. am citit, la rubrica ,,Citite, auzite” ţinută de ani buni cu deosebit succes, de colegul meu de facultate N.I.Dobra, că ţara noastră, “figurează cu patru nume de laureaţi ai premiului Nobel: W.Hell pentru chimie, Herta Muller pentru literatură, George Emil Palade pentru medicină şi Elie Wiesel pentru pace”.

Cu siguranţă,  prietenul Dobra, a trecut cu vederea că România mai numără între rândurile prestigiosului premiu încă un laureat care, ar trebui cunoscut, cu atât mai mult cu cât s-a născut într-un sat la aproape la o aruncătură de băţ de noi şi anume în comuna Dârlos. Şi, poate pentru că nu prea se cunosc date despre medicul Ioan Moraru, cred că e bine de aflat unele informaţii legate de  viaţa şi activitatea ilustrului conjudeţean: s-a născut la 8 septembrie 1927( iată, se împlinesc anul  acesta  90 de ani  de  când premiantul  nostru a  văzut  lumina zilei). A început buchisirea slovelor la Şcoala Primară din sat, a învăţat la Şcoala Aeronautică din  Mediaş, a urmat Liceul “Timotei Cipariu” din Dumbrăveni, apoi la facultăţile de medicină din Tg.Mureş şi Cluj.

După absolvire a fost repartizat ca medic la Spitalul nr. 9 din capitală.A îndeplinit mai multe funcţii ierarhice atât în domeniul medical, cât şi în acela al învăţământului superior, până la cea de profesor universitar şi conducător de doctorate.

Omul de ştiinţă de pe Târnave este autor al mai multor lucrări de medicină ca: “Introducere în genetica   molecular” (Bucureşti,l984), “Tratat   de   anatomie   patologică” (3 volume, Bucureşti, 1980), ” Tratat de imunologie medicală” ( 800 de pagini, Bucureşti,1984), ş.a.
Savantul din Dârlos a participat la numeroase congrese ştiinţifice internaţionale de genetică, imunologie, anatomie patologică şi oncologie din mai multe oraşe precum: Viena,(1960, Varşovia ( 1964), Istanbul ( l979), Dublin (1967), Londra,( 1968, 1969, 1973), Tokio (197l), Washington( 1969) etc.

Pentru meritele sale deosebite în planul ştiinţei medicale, a fost ales membru al Consiului Internaţional   al   Organizaţiei   MEDICII   LUMII   PENTRU   PREVENIREA RĂZBOIULUI NUCLEAR, organizaţie care a fost laureată a PREMIULUI NOBEL PENTRU PACE în anul 1985 la Oslo.

Trebuie să amintim că, în anul 1990, s-a petrecut un lucru foarte important: statul român a făcut unele demersuri în vederea unei reparaţii morale, acordându-se  titlul de membru post-mortem   al   Academiei   Române   următoarelor   personalităţi   ale culturii   şi   ştiinţei româneşti: sculptorul Constantin Brâncuşi, scriitorii Mircea Eliade, Marin Preda, Nichita Stănescu, filozofilor Constantin Noica şi Mircea Florian, precum şi medicului Ioan Moraru. Pe de altă parte,edilii comunei Dârlos, de asemenea au întreprins un act de dreptate şi de recuperare patrimonială,construind în mijlocul localităţii, un grup statuar reprezentându-i pe cei patru fii ai acestei aşezări: criticul literar Ilarie Chendi, pedagogul Visarion Roman, istoricul Ioachim Crăciun şi academicianul Ioan Moraru

În legătură cu moartea sa , scriitorul Gheorghe Schwartz  ( născut la Lugoj în 1945), într-un lung articol din revista “22” nota: “Ioan Moraru, indezirabil că a îndrăznit să primească la Oslo (respingându-i-se şi plecarea la respectiva ceremonie, n.n.) premiul ce i se cuvenea lui Ceauşescu, s-a stins din viaţă la 62 de ani, la 19 decembrie, cu trei zile înainte de înlăturarea dictatorului. Cum evenimentele se precipitau, înţeleptul, grav bolnav însă la curent cu cele ce se petreceau la Timişoara, a apucat să-şi încurajeze urmaşii că vor veni vremuri mai bune. Nu voi trăi eliberare, dar trăiesc acum începutul ei”.

Fie-mi iertată această intervenţie, amice NID, aveam această obligaţie.

Prof. Gheorghe Buşoiu

Casa în care s-a născut medicul Ioan Moraru şi placa ce-i imortalizează numele.

Alte articole semnate Gheorghe Buşoiu, găsiţi aici:
https://andreeabooks.wordpress.com/scriitori-medieseni-2/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s