Istorii locale : Canalul Morii

 

1 Locul pe unde Canalul Morii intră in oraş direct pe sub Turnul Schmiedgässer

Canalul Morii, sau Pârâul, cum i se spunea mai simplu, a curs secole de-a rândul prin mijlocul Mediașului, trecând pe câteva străzi ale orașului, traversând Grosser Marktplatz – Piața Mare (azi P-ța Regele Ferdinand I) și vărsându-se ulterior în râul Târnava Mare. Acest aspect este ușor de observat studiind vechile planuri ale Mediașului din anii 1699, 1736 sau 1750, întocmite de G. Visconti, J. K. von Weiss și H. von Theumern.

Din nefericire nu se cunoaște cu exactitate momentul când, din valea Moșnei, a fost deviat acest canal pentru a deservi cetatea, dar știm că acesta a fost funcțional până în perioada anilor 1911-1912, în momentul în care se introduce sistemul de canalizare, iar Pârâul este asanat în totalitate. O serie din planurile întocmite pentru acest proiect major al municipalității de la începutul secolului al XX-lea se păstrează la Arhiva Primăriei Mediaș, fiind de un real folos pentru mai buna cunoaștere a traseului exact urmat de canalul Morii. Această denumire, de canal al morii, se datorează uneia dintre funcțiile sale importante și anume aceea că punea în mișcare roata unei mori de apă situată, încă din perioada evului mediu, în partea de jos a străzii Schmiedgasse (azi I. G. Duca), moară care a fost funcțională până pe la jumătatea secolului al XIX-lea.

Traseul exact al canalului (păstrând denumirile actuale ale străzilor) a fost următorul: deviația din valea Moșnei era efectuată în zona străzilor Mureș, Iazului și Valea Adâncă din cartierul Gropi, unde și azi există un mic stăvilar pentru regularizarea văii. Apoi se continua pe strada Izvorului și George Coșbuc, trecând prin curtea din fața Spitalului și intra în cetate în dreptul Turnului Fierarilor. [Interesant de cunoscut și aprofundat ar fi modul de traversare peste calea ferată, construită în anul 1872, printr-un un posibil sifon sau, mai degrabă, un apeduct în miniatură, pentru a cărui realizare a fost contractată o firmă engleză, care se pare a dat greș]. În zona centrală, canalul urma traseul străzii I. G. Duca, intra în Piața Regele Ferdinand I unde se bifurca, o parte trecând pe strada Petofi Sandor și Mihai Eminescu, vărsându-se în Târnava Mare în apropierea Pieței Agroalimentare de azi, iar cealaltă bifurcație își continua cursul pe străzile St. L. Roth și Lucian Blaga, fiind ”înghițită” de râu în zona Băii de Nisip.

Alte funcțiuni ale canalului au fost acelea că asigura aprovizionarea cu apă pentru aproximativ 15 tăbăcării de pe traseul său, dar, în același timp, servea și drept canal de scurgere pentru riverani. (putem doar să ne imaginăm mirosurile pestilențale ale ”parfumului” de epocă emanat în perioadele caniculare, n.a.).

În al său „Calendar al vecinătăţilor” din anul 1894, Josef Fabini, „Sepp”, a publicat o poezie cu titlul „Despărţire”, dedicată vecinătăţii din Kothgasse (azi St L. Roth). Poezioara ironizează uşor nerăbdarea cu care locuitorii străzii acesteia aşteptau înlăturarea răului reprezentat de Pârâu.

Probabil s-au bucurat cu toţii de dispariţia totală a Canalului Morii, în anul de grație 1912.

Dr. Hansotto Drotloff

Viorel ŞTEFU
Muzeograf

Luminița Pepene
Arhivist

Foto planuri: Sergiu Török

Traducere din limba germană în limba română :  Monica Veress-Váczi

Surse:
Arhiva Primăriei Mediaș

Bibliografie:
Hansotto Drotloff, Günter E. Schuster – „Mediasch. Ein historischer Streifzug durch die siebenbürgisch-sächsische Stadt an der Kokel”, Sibiu, 2009.
Eugenia Greceanu – „Monumente medievale din Mediaş”, Bucureşti, 1968.
Ştefan Ionescu – „Mediaş. Monumente medievale”, Sibiu, f.a.

Alte articole privind istoria orașului Mediaș găsiți aici : https://andreeabooks.wordpress.com/istorie/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s