“Vremuri second-hand” Svetlana Aleksievici

vremuri-second-hand
Svetlana Aleksievici “Vremuri second-hand”, Bucureşti, Editura Humanitas, 2016.

„Vremuri second-hand” face parte din categoria poveştilor de istorie care nu se învaţă la şcoală deşi ar trebui ca toţi elevii să cunoască ororile comunismului. Volumul cuprinde o serie de amintiri şi frânturi de viaţă, din Rusia, o realitate identică cu a celor din Europa de Est, mărturii ale oamenilor care au descoperit că Libertatea înseamnă două lucruri : pentru părinţi : absenţa fricii, iar pentru copii : să aibă mulţi bani, şi atunci au totul.

Cartea Svetlanei Aleksievici se rezumă la mărturiile oamenilor care deşi au pătimit şi îndurat multe umilinţe, suferinţe, dureri, orori ale regimelor, totuşi au reuşit să supravieţuiască amintindu-şi  acum cu melancolie că se trăia mult mai bine în timpul lui Lenin şi Stalin, gândul meu ducându-mă la românii noştri care regretă la fel de mult epoca comunistă şi pe Ceauşescu.

Iată mărturia unei femei obişnuite despre trecut şi prezent :

„ Poştaşul a deschis portiţa spunând că nu mai sunt comuniştii, că s-a desfiinţat Partidul. Acum se spune că a fost un mare imperiu şi că am pierdut tot. Dar eu ce-am pierdut? Cum trăiam înainte, într-o căsuţă fără nici un confort – fără apă, fără canalizare, fără gaze – aşa trăiesc şi acum. Am arat, am arat, m-am obişnuit să ar. Şi mereu am căştigat puţin. Înainte mâncam macaroane şi cartofi, la fel şi acum. Cojocul pe care-l port e sovietic. (…) Uneori nu merg autobuzele săptămâni întregi…Mitinguri, demostraţii..dar noi aici, cum am trăit atunci, aşa trăim şi acum. Şi în socialism, şi în capitalism. Pentru noi ori „albi”, ori „roşii”, tot aia e. Trebuie să ne descurcăm pân’la primăvară. Să sădim cartofi …” (469 p.)

O carte extrem de interesantă de istorie a poporului sovietic ce seamănă izbitor de mult cu foarte multe poveşti şi mărturii asemănătoare celor petrecute în România, în trecut şi prezent  şi cu siguranţă şi în toate ţările foste comuniste.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s