Aniversare : Valeriu Marius Ciungan – poet medieşean

Cu ascendenţă de ardelean, mama Paraschiva – născută în Orlat, tata Valer – născut în Gârbova de Sus, judeţul Alba, Valeriu Marius Ciungan vede lumina zilei la 16 mai 1965, în Craiova. Este absolvent al Liceului ,,Nicolae Titulescu, din oraşul natal în anul 1983, apoi urmează Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Craiova în anul 1988. Stabileşte la Mediaş, unde lucrează pe funcţia de consilier  clienţi in cadrul Băncii Comerciale Române Sucursala Mediaş începând cu anul 1990 .

Valeriu Marius Ciungan a debutat în literatură în anul 2008, cu volumul „Poveste de toamnă”, după care au urmat alte volume, care s-au bucurat de  o largă audienţă din partea cititorilor, precum şi ai criticii literare.

În publicistică debutează în revista „Tribuna”- Cluj, nr. 203, 16-28 februarie 2011(cu poeziile „Oameni în pardesie”, „Masca de chiuvet㔺i „Menuet”) din volumul, în curs de apariţie pe atunci, „Oameni în pardesie” cu scurta observaţie a poetului Ştefan Manasia : “sunt OK fluxul domestic, curgerea narativă a textelor, nostalgia, beat-ul americănesc,sunt mai puţin OK discursul încântat de sine si derapajul în  tardomodernism din câteva strofe”.

Poetul medieşean Valeriu Marius Ciungan colaborează cu numeroase reviste literare: Luceafărul de dimineaţă, Vatra, Steaua, Poezia, Familia, Tribuna, Timpul Poesis, Discobolul, Hyperion, Ateneu, Ex Ponto, Aisberg, Antares Axis Libri, Vatra Veche, Oglinda literară, Cafeneaua literară, Mişcarea literară, Alternanţe-Germania, Pro Saeculum, Ardealul literar, Litere, Cenaclul de la Păltiniş, Algoritm literar, Zeit, Melidonium, Climate literare, Constelaţii Diamantine etc., poeziile lui fiind foarte apreciate de criticii literari ai vremii. Iată unele dintre ele :

„Cred că dl Gheorghe Manolache, prefaţatorul, (n.n volumul „Oameni în pardesie”) are dreptate când constată caracterul de „contra-replică“ a poeziei lui Valeriu Marius Ciungan faţă de poetica optecistilor şi a nouăzeciştilor, ce vin de fapt în continuarea celor dintâi, şi afinităţile cu post-avangardiştii de felul lui Constant Tonegaru şi Dimitrie Stelaru sau Ben Corlaciu, sau cu poezia „intimistă“ a lui Emil Brumaru. Însă dincolo de „aerul de familie“, de eventualele „contaminări“,mai important este ceea ce marchează originalitatea acestei poezii, deci ceea ce marchează „despărţirea“ de familie, ceea ce trece de posibile influenţe. Aş spune, în termeni blagieni, că, din fericire, acestea se dovedesc mai degrabă catalitice decât modelatoare “  (Liviu Antonesei-Revista Timpul nr.12/2011)

Camuflată în subtextul „poemelor demodate”, din cele două volume, ironierotica, pe care o remarcasem ca invariant, va ieşi la iveală, cu îndrăzneală, în cel de-al treilea volum,  Oameni în pardesie, 2010. Acest transtrav liric se recunoaşte prin aceeaşi persistenţă în erotizarea ironică şi caligrafierea ludic-parodică a fiziologiei provincialului, în topografierea unui univers asaltat de obiecte inutile, frânturi de mituri inactuale şi, mai ales, de reziduurile biografismului -confiscat de convenţii şi ,,kakofonii,,-, asortat cu „graţia” (pre)judecăţilor de tot felul. Pentru că în această „pseudo-antologie”, în care „textul” funcţionează ca drena unor „accese existenţiale”, Valeriu Marius Ciungan impune atenţiei experienţe ataşate mai mult de biografism, în măsura în care suntem dispuşi a vedea în această desecare a sinelui şi ceea ce ţine de componenta confesivă (pe care poezia postbelică americană o actualizase sub denumirea de Confessionalism) – Gheorghe Manolache-fragment din prefaţa volumului “Oameni în pardesie”

“Am reţinut mai multe texte de o narativitate bacoviană sui generis, atragând atenţia printr-un soi de premeditată şi plăcută vetusteţe a lexicului, a sintaxei poetice şi chiar a ortografiei. În această formulă poetului medieşean pare a-i surâde şansa originalităţii. “ (Tudor Cristea-Revista Litere nr.11-12 ,2012)

“Valeriu Marius Ciungan reacţionează la orice degradare principială, etică, morală, nu atât explicând, cât insinuând şi  punând în balanţă elementele contradictorii ale unei existenţe ce nu se doreşte nici pe departe ternă, monotonă sau golită de semnificaţii. O lirică nouă, viguroasă prin abordare şi inovatoare, mai ales prin modalitatea inedită de transpunere a realului în imaginativul poeziei, prin efectele para-utopice ori sinergiile pe care le poate genera.(Gheorghe A.Stroia-Revista Armonii Culturale,ianuarie2013).

În decursul a 9 ani de neîntreruptă creatoare activitate, poetul Valeriu Marius Ciungan a obţinut numeroase premii literare toate constituind o recunoaştere publică a talentului său, iar pentru bogata sa activitate, începând cu anul 2015, este ales membru al Uniunii Scriitorilor din Romania filiala Targu Mures.

Lucrări publicate :

  • „Poveste de toamnă” Cluj-Napoca, Editura „Bioflux”, 2008;
  • „Haina de molton” Cluj-Napoca, Editura „Bioflux”, 2009;
  • „Oameni în pardesie” Cluj-Napoca, Editura „Bioflux”, 2011, cu o prefata semnata de Gheorghe Manolache.
  • “Sisif pe casa scărilor” Iaşi, Editura Adenium, 2013 , cu o prefaţă de Liviu Antonesei.
  • „Prin lentila umbrei” Targu Mures,Editura Arhipelag XXI, 2016, cu o prefata de Iulian Boldea.

ciungan   ciungan

Volumele poetului  medieşean Valeriu Marius Ciungan le găsiţi în fondul de carte al Bibliotecii municipale St.L.Roth Mediaş şi le puteţi lua acasă sub formă de împrumut.

Bibliografie : Gheorghe Buşoiu,  Lucian Giura – Profiluri medieşene – Sibiu,  Editura Techno Media, 2011.

Poezii semnate Valeriu Marius Ciungan găsiţi aici:  https://andreeabooks.wordpress.com/poezie/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s