Aniversare Gustav Albert Reissenberger, tipograf şi librar medieşean, un brand al oraşului din alte timpuri

Gustav Albert Reissenberger s-a născut la 21 mai, în anul 1844 la Sibiu într-o familie de emigranţi evanghelici din Austria. Încă la vârsta de 11 ani, G.A. Reissenberger a trebuit să părăsească şcoala şi a intrat ca ucenic în tipografia Klosius. După terminarea uceniciei a lucrat în diferite tipografii din Imperiul austriac şi din Germania şi s-a întors de abia în 1867 la Sibiu, desigur cu o experienţă bogată.
Patru ani mai târziu, în 1871, s-a stabilit la Mediaş unde a înfiinţat o tipografie, iar mai târziu şi o librărie şi o legătorie de cărţi, cu ultimul sediu in Piaţa Mare (azi Piaţa Regele Ferdinand I.) Nr. 20.

G.A. Reissenberger a activat şi ca editor, scoţând un numar mare de cărţi şi broşuri din literatura beletristică şi istorică săsească. Un merit deosebit îi revine prin fondarea, în 1893, a primului ziar local în limba Germana, Mediascher Wochenblatt, care a apărut o dată pe săptămană şi şi-a continuat aparitia, după 1919 sub titlul „Mediascher Zeitung” pâna în anul 1944. Din anul 1905 pâna în 1918, a publicat ziarul în limba maghiara „Medgyesi Ujság”, devenind chiar si editorul acestui ziar începand cu anul 1908.

A fost un om foarte activ, nu numai în domeniul economic, ci şi pe plan social, având un rol important în diferitele asociaţii înfiinţate la sfârşitul secolului al XIX- lea la Mediaş. Astfel, a fost mult timp preşedintele Reuniunii meseriaşilor, preşedintele Camerei comerciale, a iniţiat înfiinţarea unei şcoli de ucenici comercianţi şi alte acţiuni sociale ca renovarea azilului pentru săraci şi a cimitirului evanghelic. Când a murit, în 1915, se număra printre personalităţile de seamă ale oraşului.
După moartea lui G.A. Reissenberger, tipografia şi împreună cu ea şi editura ziarului „Mediascher Wochenblatt“ respectiv „Mediascher Zeitung“ au rămas în proprietatea familiei, fiind condusă de fiul Otto Reissenberger, dar purtând in continuare numele „G. A. Reissenberger“.

Reclama şi librăria :

Copia contractului prin care Firma Reissenberger a fost fuzionată cu Firma Feder & Benzion, tot o editură, în anul 1924. Interesantă e pagina cu semnăturile unde apar o serie de personalităţi de seamă, precum prim-preotul Römer, industriaşul Samuel Karres, Ştampila Fabricii Geamuri şi semnătura directorului Kohlener etc.

Originalul se află la Siebenbürgische Bibliothek în Gundelsheim.

Sursa : Dr. Hansotto Drotloff

Alte articole semnate dr. Hansotto Drotloff, găsiţi aici :  https://andreeabooks.wordpress.com/istorie/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s