Pilula săptămânală : Scurt comentariu la un costum tradiţional oltenesc, satul Dănceu, com. Jiana, jud. Mehedinţi


Acest costum compus din: fotă ( fustă de lână) realizată la războiul de ţesut, impregnată cu flori roşii şi verzi, efectuate  tot din fire de lână vopsite în culorile respective. De-a lungul fustei sunt dispuse rânduri, rânduri de steluţe albe din mărgeluţe cusute cu acul, aţa şi multă, extrem de multă migală. Fusta aceasta este ca o pătură, care se petrece o parte peste alta în jurul corpului femeii.Următoarea piesă a costumului este ia  care, de fapt este o bluză, confecţionată din cribdişin ( pânză de bumbac, in sau borangic subţire), cusută cu arnici( fire de bumbac sau in în culori diferite, prinse de material cu igliţa/ croşeta/), Cusăturile, numite în zona respectivă şi râuri, se execută atât pe umerii bluzei, pe mâneci de la altiţă până la manşetă, precum şi pe cele două părţi ale pieptului.

A doua fustă, cea din fir metalic argintiu, deci un material metalizat, a fost confecţionat tot la războiul de ţesut, din fire de urzeală toarse din fuiorul de cânepă cu furca şi fusul, între care s-a realizat împletitura cu suveica şi spata, iar schimbarea firelor urzelii făcându-se cu tălpile picioarelor aşezate pe brâgle. Pe marginea piesei acesteia a fost cusută cu mâna o panglică de culoare roşie şi, ca şi în cazul fotei, la purtat se trece o margine peste alta în jurul corpului femei. Această fustă poartă numele de opreg şi, ca şi fota, se fixează de trup cu brăcirile ( brăcinari), care este realizat tot la acelaşi război de ţesut, deşi nu este  mai lat de 10-15 cm.

Pe cap se poartă legătura, un fel de basma, neapărat de culoare albă, dintr-un material foarte subţire, având pe margini prinse cu igliţa spiţuri ( dantelă). De menţionat că această ,,legătură’’se poartă, sau mai bine zis se purta de către fete a doua zi după nuntă, deci când au intrat în rândul femeilor tinere. Nu mai ştiu dacă acest ritual al tradiţiei se mai respectă sau nu. Probabil că şi aici, în cazul acestor elemente vestimentare, au pătruns ,, modernismele’’ şi apucăturile ,,civilizatoare’’, înlăturând o tradiţie  sănătoasă şi veche de sute de ani.

Acest costum a fost confecţionat de mama mea, Riţa Buşoiu, o ţărancă dintr-un sat pierdut în însorita câmpie mehedinţeană. Satul poartă numele de Dănceu( consătenii mei pronunţă Dănciu) se află la aproximativ 4o de kilometri de Drobeta Turnu Severin şi este şi locul în care a trăit şi vărul meu, marele scriitor Dumitru Radu Popescu, pe timpul copilăriei, al studiilor liceale şi universitare, împreună cu părinţii săi, Maria şi Traian Popescu şi sora sa, Viorica, viitoarea scriitoare Oana Cătina.

Costumul a fost realizat în urmă cu circa 70-8o de ani şi întîmplarea face ca fiica mea , Andreea ( Dia) , să-l recondiţioneze şi să-l poarte cu unele ocazii. Spun întâmplarea, deşi cred că nimic nu este întâmplător în lumea asta, în urmă cu 10-20 de ani, când mergeam în vacanţele noastre olteneşti, în sus-numitul sat de la marginea Dunării, bărbaţii şi femeile, consătenii mei, întreţineau cam următorul dialog:

-Mă, cu cine seamănă mă, fata asta ?
-Cum,  cu cine? Păi, tu nu vezi? E fata copilului Riţî. Ăla ce-i profeso’r la Media’ş.
-Mă, da’ seamănă leit cu Riţa lu’ Nelă al lui Buşoiu.
-Ce vorbeşti ? E Riţa goală, ce mai ! Săraca Riţa, fie iertată , că s-a stins aşa de tinără la doar 45 de ani, când copilul ei era student la Cluj.

Şi astfel, un costum vestimentar, un element etnografic de mare valoare, “tradiţional, oltenesc” a ajuns să fie în zestrea şi în grija unei persoane care îl moşteneşte, îl conservă şi–l păstrează cu sfinţenie. Şi cu evlavie şi cu pioşenie păstrează, în felul acesta şi memoria înaintaşilor ei de acolo, din îndepărtata Oltenie. Bravo, fata mea, felicitări !

Prof.  Gh. Buşoiu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s