Aniversare Dolli Katharina Ingeborg Jekeli, profesor emerit, Cetățean de Onoare al orașului Mediaș

casa jekeli

Dolli Katharina Ingeborg Jekeli a văzut lumina acestei lumi în data de 3 noiembrie 1930 în Mediaș, ca fiică a lui Adolf Jekeli medic din Mediaș și a lui Ilse, născută Binder, din Valea Lungă. Au fost 6 frați și surori: ea a fost cea mai în vârstă, după care Wolfgang, Barbara, Freya, Nordrun și Ekkehardt. Inge, după cum o știam cu toții, și-a petrecut toată viața în Mediaș.

A frecventat școala primară din Mediaș, după care a mers la Sighișoara, la Seminarul de Învățătoare, devenit mai târziu Școala Pedagogică. La Sighișoara, profesorul de științele naturii, Eckhart Hügel, a impresionat-o cel mai mult prin faptul că el se deosebea de toți ceilalți profesori prin faptul că întreba mereu elevii: “De ce?” sau „Cum așa?“ Ceilalți nu cereau prea mult de la elevi. Acest professor a fost și idolul ei care a ajutat-o în decizia de mai târziu, care materie să studieze. A ales chimia și biologia la facultatea din Cluj. Dar înainte de studiu a fost repartizată după terminarea liceului pedagogic la Mediaș, spre bucuria directorului Kloos, care n-a fost deloc încântat, când Inge a dorit să meargă la studiu. Pentru a se întreține ea a predat ore de germană copiilor, dar a și tricotat.

După terminarea facultății a știut că drumul și de altfel și dorința ei vor fi să lucreze în învățământ. Și ea a predat în total 51 de ani la rând, mai bine de o jumătate de secol a stat la catedră, în fața elevilor, și a predat, și a și învățat enorm în același timp. Nu s-a plictisit niciodată, pentru că resortul ei nu era doar materia însăși, ci efortul de a comunica ceva astfel ca celălalt să înțeleagă și astfel să învețe. Mult se bucura, dacă elevii puneau întrebări la ore, pe care ea nu și le pusese niciodată. Considera că școala ar trebui să ne învețe să punem întrebările potrivite, corecte! În anul 1989 a intrat la pensie, dar imediat după aceea, din cauza lipsei de cadre didactice, a predat din nou. Inge și-a păstrat verticalitatea în fața regimului comunist dinainte de 1989, și și-a păstrat și puterea de a spera, de avea încredere în viitor, în ciuda emigrării masive a sașilor după 1990. Ea a rămas în țară, în orașul ei natal și mult iubit Mediaș, înfruntând cu curaj și încredere noi și noi provocări. Una dintre ele, imediat după 1990 este faptul că s-a reîntors la catedră.

A contribuit în mod deosebit la dezvoltarea școlii gimaziale “Hermann Oberth” ca o școală de centru, la care veneau și copii din împrejurimi. Ei îi datorăm cu alte cuvinte mult faptul că și astăzi profităm în Mediaș de o școală cu predare în limba germană, o școală cu tradiție seculară! între anii 1994-1998 Inge fost directoare a acestei instituții de învățământ, ocupându-se în același timp cu foarte multă energie și de extinderea cu încă 4 clase moderne în mansarda clădirii. A activat în foarte multe domenii, pe care cu siguranță nu le putem enumera în totalitate în acest cadru. A fost activă în foarte de multe domenii în unele până la sfârșitul vieții, încurajând neobosit prin faptă sau cuvânt viața comunitară și culturală a Mediașului. Ea a devenit pentru noi un exemplu de viață. Putem enumera activitatea ei în cadrul Forumului German Mediaș, a comunității evanghelice Mediaș (nu în ultimul rând la cor), în cadrul Academiei Evanghelice din Sibiu, în cadrul Centrului de Formare a profesorilor cu predare în limba germană, în cadrul Fundației Saxonia, pentru în cadrul Asociației de Ajutorare Rumänienhilfe din Wegsscheid, Asociația Evanghelică de Diaconie Mediaș.

Meritele ei au fost onorate în repetate rânduri, printre acestea numărându-se distincția de profesor emerit 1963, Crucea de Merit a Republicii Federale Germania 1997, cetățean de onoare al orașului Mediaș 1999, medalia Honterus a Forumului German din Transilvania 2002 și în sfârșit medalia Stephan Ludwig Roth în anul 2013, la întâlnirea Sașilor Medieșeni din Dinkelsbühl.

La 6 februarie, după o scurtă suferință a încetat din viața ei bogată și plină de energie, la vârsta de 86 de ani.

Pfr. Gerhard Servatius-Depner

Sursa : Dr. Hansotto Drotloff

 

One Comment Add yours

  1. Profjiga says:

    Într-adevăr a fost o colegă deosebita, prin felul în care preda și se comporta. ERA FOARTE ACTVA , plina de viață cu elevii care au avut rezultate notabile la olimpiade. A făcut cinste liceului ” Axente Sever” Mediaș
    ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s