Aniversare Hansotto Drotloff, scriitor şi publicist medieşean

Spirit cultural cu preocupări în varii domenii ale vieţii cultural-ştiinţifice, istoricul Hansotto Drotloff, se naşte la 13 ianuarie 1953 în Mediaş. Urmează cursurile şcolii germane de lângă Biserica Evanghelică Sfânta Margareta, Liceul „Axente Sever” din Mediaş, după care, devine student al Facultăţii de Chimie din Cluj Napoca. Începe cariera profesională în Ţara Bârsei, în industria chimică, iar la 30 de ani se mută în Germania unde continuă studiile universitare, obţinând doctoratul în chimie. De aproape 30 de ani, dr. Hansotto Drotloff locuieşte cu familia în Germania şi lucrează în industria chimică.

Ajungând la vârsta de 50 de ani, începe să se întrebe cine este şi de unde vine, şi porneşte o muncă de cercetare privind arborele genealogic, descoperind că provine dintr-o veche familie medieşeana, care-şi pierde rădăcinile în străfundurile istoriei în Transilvania, Austria şi Boemia.

De câţiva ani buni, Hansotto Drotloff, activează în cadrul Asociaţiei Locului Natal Mediaş (Heimatgemeinschaft Mediasch eV), unde se ocupă de activitatea de a culege material arhivistic despre Mediaşul de odinioară, istoria locală fiind marea lui pasiune: fotografii, vederi, documente, literatură. De peste 10 ani, face parte din redacţia revistei „Mediascher Infoblatt”, care apare de două ori pe an.

O preocupare de seamă pentru omul de cultură Hansotto Drotloff a constituit-o şi activitatea publicistică,  având posibilitatea de a publica în diverse volume şi reviste importante din ţară, articole  legate de unele evenimente şi personalităţi, cu referiri la oraşul Mediaş : Siebenbürgische Zeitung şi Zeitschrift für Siebenbürgische Landeskunde,  Magazin istoric, Revista Arhivelor de Filme (Despre “Zborul spre luna de la Medias”,  în volumele coordonate de prof. Helmuth Knall etc. Prima lui carte de referinţă este volumul ilustrat despre Mediaş apărut în 2009, scris în colaborare cu Gunther E. Schuster : Mediasch – Ein historischer Streifzung durch die siebenburgisch-sachsische Stadt an der Kokel, iar în anul 2016 apare cea dea doua carte : Michael Conrad von Heydendorff cel Tânăr –  Jurnal (1848-1849): cu o anexă de documente , carte scrisă în colaborare cu Ela Cosma (volumul fiind tradus şi în varianta germană : Michael Conrad von Heydendorff der Jungere) – Tagebuch (1848-1849) : mit einem Anhang von Urkunden.

Omul de cultură, Hansotto Drotloff, este o persoană extrem de implicată în tot felul de proiecte cultural-ştiinţifice, interesul lui fiind, după cum spune chiar el :
a) de a ajuta la păstrarea moştenirii culturale a strămoşilor şi concetăţenilor saşi
b) de a ajuta ca cei care au moştenit să înteleagă ceea ce au primit astfel încât  să poată să o păstreze în mod adecvat.

Este de o vigoare şi un optimism molipsitor, are în permanenţă o foiţă de hârtie la el în care-şi notează cu minuţie întâlnirile şi evenimentele, iar de câte ori i se iveşte ocazia, soseşte în Mediaş, unde participă din plin la viaţa cultural-artistică a oraşului.

La mulţi ani!

 

Volumele scriitorului medieşean Dr. Hansotto Drotloff există în fondul de carte al Bibliotecii municipale St.L.Roth Mediaş şi le puteţi lua acasă sub formă de împrumut.

Alte articole semnate dr. Hansotto Drotloff, găsiţi aici:
https://andreeabooks.wordpress.com/istorie/

3 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s