Aniversare prof. Dănilă Cozmescu, poet medieşean

Poetul, artistul plastic şi filozoful Dănilă Cozmescu, se naşte în Călan, judeţul Hunedoara, la 8 iunie 1940 fiind al şaptelea copil, din cei opt copii ai familiei. A urmat studiile primare şi gimnaziale la şcoala din Călan, iar cele liceale la Liceul de Arte Plastice din Cluj Napoca. Dovedind aptitudini deosebite pentru umanistică, devine student la Institutul de Arte Plasitce şi la Facultatea de Filozofie din Cluj Napoca, unde obţine Diploma de Licenţă în Filozofie cu lucrarea „Relaţia dintre afectivitate şi gândire în actul creaţiei artistice” în anul 1979.

Este repartizat la Mediaş,  la Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth” ca profesor de filosofie, dar fiind şi un artist plastic, realizează bustul lui George Enescu cu ocazia inaugurării sălii de muzică a liceului, iar mai târziu şi portretul pedagogului Stephan Ludwig Roth, în tuş, portret expus în holul liceului. Tot aici restaurează friza şi metopele de le zidurile exterioare ale liceului. De asemenea, activitatea artistică nu se opreşte aici, lucrările sale grafică fiind deseori regăsite în volumele de poezie ale poetei Maria Cozmescu.

Între anii 1981 – 1989 are funcţia de inspector metodist al ISJ Sibiu, la disciplinele socio-umaniste, apoi între anii 1990 – 1999 este director adjunct la Liceul Teoretic „St.L.Roth” Mediaş.

Debutul editorial se petrece în 2015, cu „Grafică şi poezie”, fiind o lucrare grafică inspirată de poeziile lui Lucian Blaga, Mihai Eminescu şi Vasile Voiculescu, după care a urmat „Amprentele transfigurării”, în 2016.

În toată cariera sa didactică, este un om extrem de activ, serios şi sobru, dar în acelaşi timp, degajă şi multă căldură umană, înţelegere şi compasiune pentru cei aflaţi al necaz.

La mulţi ani !

 

Volumele poetului Dan Cozmescu există în fondul de carte al  Bibliotecii municipale St.L.Roth Mediaş şi le puteţi lua acasă sub formă de împrumut.

Poezii scrise de poetul Dan Cozmescu găsiţi aici : https://andreeabooks.wordpress.com/poezie/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s