(3) Scrisori de pe front : Gustav Hietsch – Texte alese din Cartea de Onoare a membrilor comunității evanghelice Mediaș, combatanți în Primul Război Mondial

Arhiva Heimatgemeinschaft Mediasch eV
Arhiva Heimatgemeinschaft Mediasch eV

Gustav Hietsch, profesor de teologie şi filozofie, la vârsta de 41 de ani la începutul războiului, luat prizonier în 1915, dispărut (253)

Holera, cel mai teribil şi mai cumplit musafir, care nu vrea să ne lase. S-a instalat înfricoşătoare atât în armata rusă, cât şi în armata noastră. Nu mai departe de o sută de paşi de unde vă scriu, zac neîngropaţi morţi din toate armele, prieteni şi duşmani laolaltă, un tablou groaznic al jalei. Câte speranţe şi doruri vor fi îngropate o dată cu ei. Dar furia războiului se dezlănţuie mai departe, cerând noi victime, iar istoria ne va răpi un stat cultural. Însă fiecare dintre noi ne-am încheiat socotelile cu viaţa şi e o adevărată uşurare să fim eliberaţi de nesfârşita nesiguranţă şi epuizare. Am traversat în marş forţat toată Galiţia, zile întregi fără altceva de mâncare decât ceea ce am găsit pe câmp: porumb, castraveţi, sfeclă şi tulpini de varză. Astea au fost delicateţurile noastre, astfel ne-am retras până în Ungaria, după care am parcurs acelaşi drum înapoi până la Kirov, de unde nu mai puteam înainta, ruşii opunându-ni-se energic, având o apărare solidă.

Albert Klingenspohr
 Hansotto Drotloff

Traducerea în limba română a studiului și anexelor de Monica Buşoiu

Studiu publicat în volumul 1918 – 2018 Mediașul și Marea Unire. Studii și este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României prin Forumul Democrat al Germanilor din România, Forumului Democrat al Germanilor din Mediaș, Asociației Istoricilor din Mediaș, Colegiul Tehnic “Mediensis” Mediaș, Liceul Teoretic “Stephan Ludwig Roth” Mediaș și Primăriei Municipiului Mediaș.

1918
1918 – 2018 Mediașul și Marea Unire. Studii – Mediaș: Crisserv, 2018.

Pentru cei interesați, volumul îl găsiți la Biblioteca Municipală “Stephan Ludwig Roth” Mediaș.

Fotografiile provin din arhiva Heimatgemeinschaft Mediasch e.V. şi nu pot fi folosite fără acordul acesteia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s