(4) Scrisori de pe front : Viktor Kraus – Texte alese din Cartea de Onoare a membrilor comunității evanghelice Mediaș, combatanți în Primul Război Mondial

Arhiva Heimatgemeinschaft Mediasch e.V.
Arhiva Heimatgemeinschaft Mediasch e.V.

Viktor Kraus, frizer, la vârsta de 26 de ani la începutul războiului, fuge din Siberia prin Singapore (319)

Când a izbucnit Revoluţia … mulţi dintre prizonieri au trecut de partea Gărzii Roşii. Aceasta era cu mult mai rea decât înşişi ruşii. În 1918 i-au luat cu forţa pe toţi cei din lagărul Beresovka, inclusiv pe bolnavi şi pe cei sleiţi de puteri şi i-au trimis pe frontul de la Lacul Baikal, împotriva Armatei Albe. Doar cei ce se aflau la muncă şi cei care se ascundeau în oraş, au scăpat de soarta asta. Când Albii au cucerit oraşul, prizonierii au avut o viaţă mai uşoară. Cu bani se putea cumpăra orice.

Banii nu aveau valoare şi fiecare câştiga atât cât voia. Prin februarie 1920 am încercat să evadez şi am reuşit. Am ajuns cu trenul până la Cita (un oraş în sud-estul Siberiei, azi cu 300.000 locuitori). … Acolo am dat peste trupe japoneze şi americane. Astfel am scăpat din prizonierat. În Manciuria am ajuns cu trenul şi parţial pe jos până la Harbin. Aici am poposit o zi, după care am pornit-o pe jos la Vladivostok. Am ajuns acolo în 18 sau 20 mai. Nu mai ţin bine minte. M-am dus la consulul danez, care era la dispoziţia prizonierilor austro-ungari. L-am întrebat pe consul, dacă există vreo posibilitate să plec din Rusia. El mi-a răspuns, după ce m-a întrebat cum mă cheamă şi de unde vin, că, în câteva zile, pleacă un vapor către Constanţa. A doua zi m-am dus iar la consul. Am aflat preţul călătoriei. Aveam atâţia bani la mine. Am primit de la consul un paşaport. Am păşit pe vapor ca danez. După o călătorie de trei zile, am ajuns în oraşul japonez Moschi şi de aici … după alte 18 zile la Singapore. În timp ce vasul acosta în port, am avut voie să vizităm oraşul. Apoi călătoria a continuat până la Colombo, în Ceylon. Această călătorie a durat opt zile. Am primit o cabină. Mi s-a permis să bărbieresc călătorii de pe vas şi am câştigat astfel bani frumoşi, bani englezeşti. În Colombo mi-am cumpărat nişte maimuţe, ca să le aduc acasă. Din păcate însă, toate au pierit pe drum. Călătoria a continuat apoi prin Marea Arabiei, Marea Roşie, cu opriri la Suez, Port Said, Constantinopol şi Constanţa.

Albert Klingenspohr
 Hansotto Drotloff

Traducerea în limba română a studiului și anexelor de Monica Buşoiu

Studiu publicat în volumul 1918 – 2018 Mediașul și Marea Unire. Studii, este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României prin Forumul Democrat al Germanilor din România, Forumului Democrat al Germanilor din Mediaș, Asociației Istoricilor din Mediaș, Colegiul Tehnic “Mediensis” Mediaș, Liceul Teoretic “Stephan Ludwig Roth” Mediaș și Primăriei Municipiului Mediaș.

1918
1918 – 2018 Mediașul și Marea Unire. Studii – Mediaș: Crisserv, 2018.

Pentru cei interesați, volumul îl găsiți la Biblioteca Municipală “Stephan Ludwig Roth” Mediaș.

Fotografiile provin din arhiva Heimatgemeinschaft Mediasch e.V. şi nu pot fi folosite fără acordul acesteia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s