(5) Scrisori de pe front : Martin Müller – Texte alese din Cartea de Onoare a membrilor comunității evanghelice Mediaș, combatanți în Primul Război Mondial

Arhiva Heimatgemeinschaft Mediasch e.V.
Arhiva Heimatgemeinschaft Mediasch e.V.

Martin Müller, croitor, la vârsta de 21 de ani la începutul războiului (69)

Cartea de onoare” notează despre el: „Imediat după ce s-a anunţat mobilizarea generală, s-a înrolat în 1914. După o sumară instruire a ajuns cu compania sa de marş pe frontul rusesc şi curând a căzut prizonier. Părinţii lui au primit de la el scrisori din Moscova, Astrahan, Sovetoi. În Sovetoi a fost croitor. „Cartea de onoare” citează din 15 scrisori primite de la el, scrisori din care transpare „iar şi iar, dorul fără margini de părinţi şi ţară. Din 1931 nu mai ştiu părinţii săi nimic de el”.

Iată câteva fragmente din aceste scrisori:

Sawetna, 21. III. 1921: „Mi-e tare dor de casă, când mă gândesc la toate cele de acasă, îmi doresc să am aripi. Gândurile mele sunt tot timpul acasă, deşi nu mai ştiu cum arată la voi, nu-mi mai amintesc. Am uitat şi limba. Lucrez la comisariat, ca secretar, câştig 7000 pe lună, venit suplimentar. Trăiesc cu o văduvă şi mai demult şi croitoria, acum însă aş vrea doar să vă mai văd o dată, apoi pot să mor.” Vrea să pună toate pârghiile în mişcare, ca să plece acasă pentru câteva săptămâni.

Sawetna – Autonomia Kalmykia, gubernia Astrahan, 6. III. 1924.

După o lungă aşteptare, am primit astăzi, 5 iulie, scrisoarea voastră din 5 mai, pe care o aştept de atât de multă vreme. Credeam că m-aţi uitat de tot, acum că sunteţi la români şi aţi uitat de tot de ruşi. Dar eu nu v-am uitat, dragul meu tată. Eram deja pe drumul spre casă. În 27 iunie m-am dus la Moscova, la consulul austriac, pentru a-mi da actele de plecare acasă. No, din păcate n-am reuşit, căci m-am gândit să merg în Austria mai întâi şi de acolo în România. Când am ajuns la ambasada austriacă, am primit următorul răspuns: „Dumneavoastră nu sunteţi acum nici austriac, nici maghiar, sunteţi român. Ţara dumneavoastră aparţine acum României şi în Moscova nu există încă ambasadă românească. Dacă vreţi să mergeţi acasă, trebuie s-o faceţi pe cheltuiala dumneavoastră.” Călătoria costă aproximativ 70 de dolari americani şi, dragii mei, după ce am primit o asemenea veste tristă în Moscova, m-am dus într-un parc. Acolo în parc, am plâns atât de amarnic că tot nu am reuşit să ajung la mine acasă. Este a patra oară când încerc şi iar m-am pornit degeaba, cheltuind iar degeaba. Din provincia mea la Moscova sunt 2000 de kilometri. Drumul mă costă dus-întors 55 de ruble sau 27 de dolari. Toată averea mea era 50 de dolari şi chiar dacă era un consul român, tot nu-mi ajungeau banii. M-am întors din Moscova înapoi, în provincia în care trăiam. Sunt curios ce s-a mai întâmplat pe la voi, dragul meu tată, în ăştia 20 de ani care au trecut de când am plecat. Sigur că nu puteţi să-mi scrieţi tot. S-ar putea scrie un roman din toate astea. La noi a fost groaznic războiul ţărănesc. Probabil aţi auzit şi voi. No – acum e totul în ordine, ca înainte de Războiul Mondial. Banii au fost scumpi şi la noi, la voi cum sunt? În Rusia e totul la fel de ieftin ca înainte de război. Sunt ruble şi copeici. Aici se poate trăi bine, dacă munceşti. Îmi merge bine, nu mă pot plânge. Sunt propriul meu stăpân şi ucenic. Sunt convins că acasă nu mi-ar merge aşa de bine.

Albert Klingenspohr
 Hansotto Drotloff

Traducerea în limba română a studiului și anexelor de Monica Buşoiu

Studiu publicat în volumul 1918 – 2018 Mediașul și Marea Unire. Studii, este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României prin Forumul Democrat al Germanilor din România, Forumului Democrat al Germanilor din Mediaș, Asociației Istoricilor din Mediaș, Colegiul Tehnic “Mediensis” Mediaș, Liceul Teoretic “Stephan Ludwig Roth” Mediaș și Primăriei Municipiului Mediaș.

1918
1918 – 2018 Mediașul și Marea Unire. Studii – Mediaș: Crisserv, 2018.

Pentru cei interesați, volumul îl găsiți la Biblioteca Municipală “Stephan Ludwig Roth” Mediaș.

Fotografiile provin din arhiva Heimatgemeinschaft Mediasch e.V. şi nu pot fi folosite fără acordul acesteia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s