(6) Scrisori de pe front : Johann Schmidt – Texte alese din Cartea de Onoare a membrilor comunității evanghelice Mediaș, combatanți în Primul Război Mondial

Johann Schmidt, negustor 28 de ani la începutul războiului (465)

Crud şi nemilos e războiul. Doar cel ce a trecut cu trupele prin oraşe şi sate distruse, ştie cum arată în realitate, căci de descris nu se poate descrie. În Tutka, la graniţa galiţio-ungară, casele erau, cu câteva excepţii, distruse. Magazinele jefuite. Case cu etaj care nu mai aveau acoperiş, din ale căror ferestre îşi scoteau caii capetele afară. Oraşul era atât de plin de trupe şi soldaţi, încât caii trebuiau duşi la etaj. În halul ăsta am văzut multe sate şi oraşe. Locuitorii care nu se refugiaseră stăteau cu familiile lor printre ruine, într-o jale de nedescris. Nu le mai rămăsese nimic decât viaţa. Numeroşii soldaţi, când ai noştri, când ai ruşilor, le luaseră tot. Am văzut femei mergând la abatoarele militare să caute copite de cai aruncate pe jos, pe care apoi să le poată găti. Şi în interiorul trupelor era foamete, mai ales în timpul mişcărilor de trupe de la începutul războiului. Supă din copite de cai am mâncat şi eu. Am mai văzut şi că soldaţii tăiau bucăţi de carne din caii morţi şi le luau cu ei, să le gătească. Este de nedescris cum au suferit oameni şi animale la începutul războiului.

Albert Klingenspohr
 Hansotto Drotloff

Traducerea în limba română a studiului și anexelor de Monica Buşoiu

Arhiva Heimatgemeinschaft Mediasch e.V.
Arhiva Heimatgemeinschaft Mediasch e.V.

Johann Schmidt (dreapta) de veghe la mormântul unor camarazi la Asiago (frontal Italian)

Studiu publicat în volumul 1918 – 2018 Mediașul și Marea Unire. Studii, este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României prin Forumul Democrat al Germanilor din România, Forumului Democrat al Germanilor din Mediaș, Asociației Istoricilor din Mediaș, Colegiul Tehnic “Mediensis” Mediaș, Liceul Teoretic “Stephan Ludwig Roth” Mediaș și Primăriei Municipiului Mediaș.

1918
1918 – 2018 Mediașul și Marea Unire. Studii – Mediaș: Crisserv, 2018.

Pentru cei interesați, volumul îl găsiți la Biblioteca Municipală “Stephan Ludwig Roth” Mediaș.

Fotografiile provin din arhiva Heimatgemeinschaft Mediasch e.V. şi nu pot fi folosite fără acordul acesteia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s