(7) Scrisori de pe front : Gustav Adolf Servatius – Texte alese din Cartea de Onoare a membrilor comunității evanghelice Mediaș, combatanți în Primul Război Mondial

Gustav Adolf Servatius, la vârsta de 21 de ani la începutul războiului (530)

Relaterea sa, pe care o consideră un rezumat al amintirilor sale din Războiul Mondial, este de departe cea mai lungă din „Cartea de onoare”. Iată un citat despre sfârşitul războiului şi intrarea trupelor române în Mediaş:

În Mediaş…s-a decis întemeierea unei Gărzi Naţionale. Era formată din saşi, unguri şi români. Am solicitat un post de ofiţer şi am fost acceptat în 3 decembrie. Însă erau tot felul de animozităţi printre cei de naţionalitate diferită. La 12 decembrie Garda Naţională s-a desfiinţat, fiind înlocuită de o Gardă Săsească şi o Gardă Românească. Garda Săsească a depus jurământul în biserică sub steagul nostru roş-albastru. Purtam la pelerină noua cocardă roş-albastră şi era o privelişte înălţătoare când noi, o armată săsească, în frunte cu comandantul nostru, căpitanul Jekeli, ieşind din venerabila biserică prin vechea poartă, am trecut prin piaţă înconjuraţi de o mare mulţime şi ne-am îndreptat spre „cazarma” noastră, cafeneaua „Traube”, unde am înălţat steagul roş-albastru şi ne-am ocupat posturile. Dincolo, la primărie, era sediul Gărzii Româneşti. Conducerile celor două gărzi au organizat o pază permanentă, astfel încât nu ne încurcam unii pe alţii, ci, dimpotrivă, ne completam reciproc. În 25 decembrie a trecut, în cea mai mare ordine şi disciplină, o divizie bavareză de cavalerie, cu lăncile împodobite în culorile alb-albastru, îndreptându-se peste dealul cazărmii spre strada Sibiului. A fost ultima trupă germană ce a trecut pe aici. În 16 decembrie, în jurul amiezii, au intrat românii în Mediaş. Mai întâi a venit în piaţă o patrulă. A fost urmată de o avangardă şi, în final, un întreg batalion de vânători. O formaţie masivă a preluat piaţa, aşezând arme automate la toate intrările în piaţă. Trupele purtau uniforme americane, căşti franţuzeşti, iar în picioare obişnuitele opinci româneşti, în total contrast cu uniforma americană. La 18 decembrie 1918 Garda Săsească a fost dizolvată, armele noastre fiind predate noilor potentaţi. A fost o răscruce a istoriei. Cu noul regim au intrat în vigoare o mulţime de reguli şi prevederi, care ne îngrădeau foarte mult. N-a fost uşor să ne conformăm condiţiilor unui ţinut aflat sub ocupaţie.

Albert Klingenspohr
 Hansotto Drotloff

Traducerea în limba română a studiului și anexelor de Monica Buşoiu

 

Gustav Adolf Servatius și o hartă a unei porțiuni din frontal de est desenată cu acribie de autor

Studiu publicat în volumul 1918 – 2018 Mediașul și Marea Unire. Studii, este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României prin Forumul Democrat al Germanilor din România, Forumului Democrat al Germanilor din Mediaș, Asociației Istoricilor din Mediaș, Colegiul Tehnic “Mediensis” Mediaș, Liceul Teoretic “Stephan Ludwig Roth” Mediaș și Primăriei Municipiului Mediaș.

1918
1918 – 2018 Mediașul și Marea Unire. Studii –  Mediaș: Crisserv, 2018.

Pentru cei interesați, volumul îl găsiți la Biblioteca Municipală “Stephan Ludwig Roth” Mediaș.

Fotografiile provin din arhiva Heimatgemeinschaft Mediasch e.V. şi nu pot fi folosite fără acordul acesteia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s