(10) Scrisori de pe front : Marie Zimmer – Texte alese din Cartea de Onoare a membrilor comunității evanghelice Mediaș, combatanți în Primul Război Mondial

Arhiva Heimatgemeinschaft Mediasch e.V.
Arhiva Heimatgemeinschaft Mediasch e.V.

Marie Zimmer, la vârsta de 23 de ani la începutul războiului (659)

Imediat după înfiinţarea Spitalului Crucii Roşii în internatul de azi al gimnaziului din faţa Porţii Forkesch, Marie Zimmer, ca atâtea alte femei şi tinere medieşence, s-a angajat ca infirmieră. În noiembrie 1917 a plecat împreună cu Marie Kühn, Frieda Christian şi surorile Sara şi Sofia Fleischer, ca personal auxiliar la Comandamentul Armatei 1. regeşti şi crăieşti, la Braşov. Aici a urmat un curs împreună cu medieşencele mai sus pomenite. După aceea a ajuns pe frontul sârbesc, unde a lucrat ca soră medicală şi funcţionară la birou. Cu această armată a făcut toată campania din Serbia şi Muntenegru, trecând prin multe greutăţi şi nenumărate pericole. Conform unui martor ocular din Mediaş, după cucerirea Lovcenului, Maria, împreună cu un locotenent de aviaţie, ar fi decolat de pe munte într-un avion şi nu s-a mai întors. Ce destin a avut după aceea, nu se mai ştie.

Albert Klingenspohr
 Hansotto Drotloff

Traducerea în limba română a studiului și anexelor de Monica Buşoiu

Studiu publicat în volumul 1918 – 2018 Mediașul și Marea Unire. Studii, este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României prin Forumul Democrat al Germanilor din România, Forumului Democrat al Germanilor din Mediaș, Asociației Istoricilor din Mediaș, Colegiul Tehnic “Mediensis” Mediaș, Liceul Teoretic “Stephan Ludwig Roth” Mediaș și Primăriei Municipiului Mediaș.

1918
1918 – 2018 Mediașul și Marea Unire. Studii, vol. îngrijit de : Vasile Mărculeț și Helmuth Julius Knall, Mediaș: Crisserv, 2018.

Pentru cei interesați, volumul îl găsiți la Biblioteca Municipală “Stephan Ludwig Roth” Mediaș.

Fotografiile provin din arhiva Heimatgemeinschaft Mediasch e.V. şi nu pot fi folosite fără acordul acesteia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s