Aniversare Octavian Șerban, profesor de sport, antrenor emerit de baschet

Profesorul de sport și antrenorul de baschet Octavian Șerban s-a născut în 6 iulie 1943, în satul Iarăș, raionul Stalin, regiunea Brașov (astăzi județul Covasna). După studiile elementare și gimnaziale, a urmat Liceul Sportiv Brașov, pe care l-a absolvit în anul 1961. A pătruns în tainele baschetului la L.P.S. Brașov și Luceafărul Brașov, după care, în perioada 1961 – 1965 și-a continuat pregătirea la Institutul de Cultură Fizică și Sport București, specializarea baschet. Terminând studiile în domeniul sportiv, este repartizat la Liceul nr. 1 Mediaș (astăzi Stephan Ludwig Roth) ca profesor de educație fizică, activând între anii 1965 – 1968. Din 1 octombrie 1968, activează la Școala Sportivă de Elevi Mediaș (astăzi Clubul Sportiv Școlar), ca profesor  la Catedra de baschet băieți, ulterior ocupând funcțiile de director adjunct și director.

În anul 1966 înființează prima echipă de Divizia B de baschet masculin, fiind antrenor și jucători, alături de medieșenii: Ioan Velicica, Wolfgang Lehrer, Konradt Lehrer, Walter Jakobi, Lucian Popa, Lajor Csaszar, Lobe Schuster ș.a., echipă cu care a reușit să promoveze multe talente, echipa constituind puntea de legătură între juniori și Divizia A. De la această echipă și-au luat zborul spre formații de primă divizie din România și către loturile naționale de juniori, tineret și seniori 55 de sportivi care s-au pregătit la Mediaș : Vasile Zdrenghea, Mircea Barna, Marcel Piteiu, Ioan Marcu, Marconi, Mircea Prica, Nicolae Moisoiu, Mihai Moldovan, Erwin Gunesch, Mircea Vescan, Mircea Hațegan, Edi Welmann, Gheorghe Popa, Ovidiu Teleabă, Elemer Tordai, Dan Popa etc., jucători care au evoluat de la nivelul juniorilor la Divizia B și apoi Divizia A și loturile naționale reprezentative ale României.

Cu echipa din Divizia B a participat neîntrerupt la Campionatul Național, până la promovarea în Divizia A, în 2004, echipa numindu-se Unirea Mediaș, Știința Mediaș, Felam Mediaș și Gaz Metan Mediaș.

De-a lungul prestigioasei sale cariere, antrenorul Octavian Șerban a obținut următoarele distincții : Ordinul “Meritul pentru Învățământ” în grad de “Comandor”, acordat de președintele României în 2004 și Antrenor Emerit la Baschet (cea mai înaltă distincție ce se poate acorda în activitatea unui antrenor).

A îndeplinit următoarele funcții: Membru în Colegiul Central al Antrenorilor de Baschet din România; membru în Biroul Executiv al Federației Române de Baschet; inspector metodist în specialitatea educație fizică.

Ca antrenor la loturile naționale de juniori, tineret și seniori, a obținut medalii la Campionatele Balcanice, Cupa Prietenia și locul IV la Campionatul European din Olanda calificându-se la Campionatele Mondiale de Tineret din Canada (Edmonton-1990). Aici echipa a ocupat locul V mondial, ce reprezintă cea mai mare performanță obținută de o echipă de baschet a României. Printre componenții echipei de atunci îi amintim pe baschetbaliștii: Ghiță Mureșan, Popa, Scobai, Păun, Alecu, Tordai.

“Am avut două mari dorințe ale vieții care mi s-au împlinit în același an 2004: o sală polivalentă la Mediaș și o echipă de baschet în Divizia A. Cu această echipă am avut mari satisfacții. Amintesc aici de cele două trofee cucerite în Cupa României cu care ne-am bucurat suporterii, dar și meciurile spectaculoase și de un înalt nivel tehnic, urmărite în Sala Sporturilor și pe micile ecrane în toată țara, baschetul din Mediaș fiind un reper pentru școala adevărată care se face aici”, mărturisește cu credință domnul Octavian Șerban.

Pentru strălucitele rezultate obținute în întreaga sa activitate dedicată baschetului medieșean și național, în 26 februarie 2018, conducerea municipiului Mediaș i-a conferit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Mediaș.

La mulți ani domn’ profesor Octavian Șerban!

Echipa de Baschet, Școala Sportivă de Elevi Mediaș, Campioană Națională la juniori II, rândul de sus: Radu Șerban, Vasile Zdrenghea, Gigi Popa, Lajor Fogorosi, Florin Sobietki, prof. Octavian Șerban. Jos: Sorin Giuca, Tibi Greciuc, Puiu Radu, Mircea Bârna, Aurel Hoța, Mircea Barna.
CSS

Federația Română de Baschet – 1991 – anul singurei participări a naționalei României la un Campionat Mondial de Juniori. Vulturii s-au clasat pe locul V.
(4) Bicov, (5) Ștefan, (6) Alecu, (7) Pali, (8) Țenter, (9) Păun, (10) Mircea, (11) Alexe, (12) Tordai, (13) Roschnovsky, (14) Scobai, (15) Mureșan.
lotul nationar

Vicecampioana națională de juniori/ Locul 2 pe țară – Sibiu 1989

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s