Olivia Manning “Trilogia Balcanică”

 

Olivia Manning “Trilogia Balcanică”, Bucuresti, Editura Nemira, 2016

În pragul celui de-al Doilea Război Mondial, o familie britanică, proaspăt căsătoriți, vin să locuiască la București, Guy Pringle fiind profesor de literatură engleză la Universitatea din București. Aici, Harriet Pringle descoperă o lume extrem de variată, din lumea mondenă și înalta societate, prinți și prințese, spioni, informatori, prieteni sau dușmani, personaje care-i vor însoți în toate cele trei volume care cuprind “Trilogia Balcanică”.

Seria este compusă din 3 volume, fiecare prezentând fapte și evenimente istorice din perioada interbelică, până la ocuparea Bucureștiului de către naziști. Abdicarea regelui Carol, venirea la putere a Gărzii de Fier, forțarea României să renunțe la Basarabia și Bucovina fiind luate de Rusia, Transilvania  de unguri, sunt văzute din prisma englezilor aflați în București, într-o perioadă în care Marea Britanie este protectoarea României.

Viitorul României este incert, situația englezilor devine nesigură din cauza schimbărilor survenite în urma invaziei naziste, soții Pringle fiind nevoiți să fugă din București, oprindu-se în Atena. Însă, această oprire se dovedește a fi doar o scurtă perioadă, întrucât Grecia nu este ocolită de război, aceștia fiind nevoiți să ia calea unui alt drum.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s