“Pescărușul Jonathan Livingston” Richard Bach

“Pescărușul Jonathan Livingston” este o povestire simplă despre lucruri care contează cu adevărat în viaţă : libertate, idealuri și curajul a-ți urma visele. Dacă nu ai un vis pentru care să lupți în viață, atunci ești un om simplu, iar viața devine o pasăre cu aripile frânte, ce nu poate zbura.
Pentru cei care trăiesc în comunitate și comuniune, a fi diferit, a avea propriile reguli și dorința de a nu fi ca ceilalți, devine pentru cei din jurul tău o incomodare și o amenințare pentru toți.

Jonathan Livingston este un pescăruș obișnuit, care conviețuiește alături de familia lui într-un Stol. El nu vrea să-și dedice viața hranei așa cum fac ceilalți pescăruși, ci dorește să zboare cât mai sus, cu viteză amețitoare, din ce în ce mai mare, ca apoi prin măiestria zborului să cadă în picaj, perfecționându-și mereu stilul pentru a-și depăși limitele.  Chemat de Consiliu, în Centru pentru Ocară, este alungat din comunitate dincolo de Stâncile Îndepărtate, și alături de mentorii săi Sullivan și Chiang, atinge perfecțiunea zborului, astfel încât să-i învețe și el la rândul lui pe alți proscriși ca el, tehnica zborului.

Iubind zborul și libertatea mai mult ca orice, Jonathan consideră că este timpul să plece, nu dorește vanitate și superioritate față de ceilalți confrați, lăsându-l pe pescărușul Fletcher să-i continue munca de a-i învăța pe ceilalți pescăruși să zboare, dispărând în văzduh.

Trecând anii, mulți dintre ei au ajuns la un nivel înalt de perfecțiune astfel încât au dispărut încetul cu încetul, lăsând în urma lor multe povești și legende. Stolul și pescărușii tineri au început să se adune în jurul acestor morminte pentru a asculta poveștile miraculoase  ale lui Jonathan Livingston și ale Talentaților săi Elevi Divini, depunând tot felul de ofrande la mormântul acestora.

pescarusul

Richard Bach “Pescărușul Jonathan Livingston”, București, Humanitas Fiction, 2016.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s