“Afacerea Jivago” Peter Finn, Petra Couvee

afacerea-jivago
Peter Finn, Petra Couvee “Afacerea Jivago”, București, Editura RAO, 2018

Dacă ați citit cartea “Doctor Jivago” autor Boris Pasternak, este musai să citiți și “Afacerea Jivago” în care este ilustrat drumul parcurs de la scrierea romanului la publicarea lui, o carte interzisă în Rusia, dar cu succes imens în Europa.

În plină epocă stalinistă poetul rus Boris Pasternak dăruiește unor străini un manuscris care se dovedește a fi povestea medicului rus Doctor Jivago și a Revoluției Rusești din Octombrie 1917.  Scriiturul Boris Pasternak locuiește în satul Peredelkino, un domeniu care a aparținut unui nobil rus, alături de alți scriitorii importanți ai vremii. Apartamentele erau mereu ocupate întrucât dacă un scriitor cădea în dizgrație, locuința acestuia era imediat ocupată de către un alt favorit.

Aici începe aventura romanului, și povestea doctorului Jivago este publicată mai întâi în Italia, după care în toată Europa. Astfel, scriitorul rus Boris Pasternak este propus pentru Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1958, dar datorită  situației politice din țară, este exclus din Uniunea Scriitorilor și constrâns să renunțe la Premiul Nobel.

O poveste extrem de interesantă, o carte de aventură despre viața scriitorului rus Boris Pasternak, despre familie, copii, iubiri, tristeți, orgolii, trădări, lupta pentru putere între clasa artistică și culturală din Rusia secolului trecut.

Pentru cei interesaţi de lectura acestui volum, cât şi pentru a altor cărţi, puteţi consulta fondul de carte al Bibliotecii municipale St.L.Roth Medias.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s