“Monsieur Karenin” Vesna Goldsworthy

Monsieur-Karenin
Vesna Goldsworthy “Monsieur Karenin”, București, Editura Humanitas Fiction, 2019.

Dacă ai citit cartea lui Lev Tolstoi “Anna Karenina” este musai să citești și “Monsiur Karenin” de Vesna Goldsworthy, întrucât este povestea de viață a Prințului Serghei Alexeevici Karenin, fiul celebrei contese Anna Karenina.

Albertine este o tânără franțuzoaică, angajată de Alex Carr pentru a-i ține companie și a-i citi în limba franceză tatălui său, Monsieur Carr. Este măritată cu un ofițer britanic, dar este mai mereu singură, întrucât soțul este plecat în diferite misiuni secrete de serviciu. Așa că, din cauza singurătății, se angajează la domnul Carr, cel care până la urmă se dovedește a fi fiul Annei Karenina. Între cei doi se leagă o strânsă  prietenie,  amândoi fiind marcați de trecutul trist pe care l-au trăit în propiile vieți. Albertine, auzind povestea lui Monsieur Carr, și pentru a-i face o surpriză acestuia, începe să-i scrie poveștile de viață, începând de la copilăria marcată de sfârșitul tragic al mamei, apoi legătura complicată cu tatăl, căsătoria cu Tonia, familia, amintiri pe care le-a notat într-un caiet intitulând povestea “Iarna lui Karenin”.

Dar, povestea se complică în momentul în care între Albertina și Alex, fiul contelui se înfiripă o legătură mai strânsă, urmând ca pe finalul romanului să se decidă alegerile fiecăruia.

O carte foarte faină, cu un final mai mult decât surprinzător, o variantă frumos scrisă în povstea lui Monsieur Karenin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s