“Zuleiha deschide ochii” Guzel Iahina

zuleiha deschide ochii
Guzel Iahina “Zuleiha deschide ochii”, București, Editura Humanitas, 2018

“Zuleiha deschide ochii” este povestea de supraviețuire a unei femei, într-o viață dură trăită în taigaua siberiană. Zuleiha se mărită la vârsta de 15 ani cu Murtaza, un tătar înstărit, în vârstă de 45 de ani. Ea este supusă și umilă soacrei și soțului care o bate mereu. Dar, vremurile se schimbă și satul lor este atacat de “hoarda roșie”, iar Zuleiha rămâne văduvă, soțul fiind ucis de comandantul Ivan Ignatov. Este deportată în Siberia, o călătorie grea care durează mult timp. Descoperă că este însărcinată, moment în care are loc transformarea din lăuntrul ei, și începe să lupte pentru fiul ei. Călătoria se sfârșește tragic, mulți oameni mor, la final rămânând doar 30 de suflete. Aici, în Gulag, începe să comunice cu alți oameni, să se adapteze condițiilor vremii, și descoperă dragostea.

O poveste foarte frumoasă, de supraviețuire, despre soarta tătarilor din Uniunea Sovietică, despre oameni, o călătorie inițiatică de descoperire și redescoperire a faptului că atunci când ai aceleași interese, trebuie  să faci front comun cu dușmanul și să înțelegi că oamenii, sufletul omenesc este important.

Pentru cei interesaţi de lectura acestui volum, cât şi pentru a altor cărţi, puteţi consulta fondul de carte al Bibliotecii municipale St.L.Roth Medias.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s