UZINELE IDEAL “WERKE FRITZ SCHEMBRA” Mediaș

Fabrica IDEAL este creația lui Fritz Schembra, unul dintre cei mai bogați industriași ai Mediașului din perioada interbelică. Fritz Schembra se dovedește a fi un adevărat vizionar în afaceri spre deosebire de afaceriștii din ziua de astăzi care s-au procopsit în urma privatizării întreprinderilor de stat cu mari averi, iar societățile lor sunt acum falite.

Fritz Schembra a pornit de la un atelier de biciclete și țesături de pe strada St. L Roth nr.13, iar în scurt timp a reușit să ridice Uzinele Ideal dotînd fabrica cu utilaje de ultima generație pentru acele vremuri. Fabrica este amplasată lângă calea ferată din orașul Mediaș, care încă din anul 1873 lega Viena și Budapesta de Brașov, iar mărfurile produse se încărcau direct în vagoane de pe o rampa special construită.

Blocul administrativ al fabricii, acum în paragină, este încă una dintre cele mai frumoase clădiri din Mediaș. Trebuie spus că acest mare industriaș a creat și locuri de munca pentru oameni oferindu-le condiții decente de munca și de relaxare prin construcția unui club pentru angajați în apropierea blocului administrativ al fabricii. Puțini știu însă, că Fritz Schembra avea un “director comercial” care locuia în București și se ocupa de contractele societății. Acesta mergea pe la Camera de Comerț, lua masa la Capșa, astfel încât societatea lui din Mediaș ajunge să fie prezentă la Expoziția Internațională de la Viena din 1937. Fabrica este naționalizată de Statul Roman, iar în locul lui Fritz Schembra care conducea efectiv afacerea și deținea cca 98 % din acțiuni este numit în anul 1947 un comunist care se chema “tovarășul Oceanic”.

Cei care au falimentat fabrica după Revoluția din 1989 se cunosc. Mai trebuie spus, că familia lui Fritz Scembra a revendicat activele Fabricii Ideal, însă au pierdut procesul pentru că Statul Roman nu a dorit în politica postdecembrista să creeze cadrul legal pentru restituirea activelor Societăților anonime naționalizate, iar instanțele nu au acordat prevalenta art.20 din Constituție. Descendenții lui Fritz Schembra au reușit să obțină în cele din urmă restituirea unei părți din imobilul de pe strada St. L Roth unde s-a aflat primul atelier în care a început afacerea.

Vorba lui Cargiale: “Mai intâi și-ntâi istoria ne învață anume că un popor care nu merge înainte stă pe loc ba chiar da înapoi, că legea progresului este așa, că cu cât mergi mai iute, cu atât ajungi mai departe.”

Închei prin a spune că Fritz Schembra este unul din oamenii care au făcut Mediașul Mare și istoria consemnează acest lucru, iar cațavencii din ziua de astăzi care s-au procopsit industriași după privatizare l-au facut mic. Și adevăr grăiesc, căci în cele din urmă istoria îi va consemna pe acești “cetățeni de onoare” ca pe cei care “au ținut Mediașul pe loc, ba chiar l-au dat înapoi.”

Pleșca Alexandru-Paul

Sursa: Independența Mediașului din 2 mai 2016

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s