Aniversare Marcel Cîmpeanu, poet medieşean

Poetul Marcel Cîmpeanu s-a născut în 28 aprilie 1963 în Arad, judeţul Arad unde locuiau părinţii lui atunci, chiar în centrul Aradului, peste drum de primărie, lângă Biserica Catolică. Tata era originar din Bucerdea Grânoasă, judeţul Alba, şi lucra la Uzinele de Vagoane Arad unde a fost repartizat după ce a terminat Şcoala de Meserii din Târnăveni. Mama, originară din Inand, judeţul Bihor, lucra la Uzinele Textile Arad unde a ajuns după ce a absolvit Şcoala de Meserii Oradea. La vârsta de patru ani s-a mutat la Blaj, judeţul Alba, unde părinţii au cumpărat o casă ce trebuia renovată. Câteva luni, cât a durat renovarea, a locuit la Moara Petrisat unde fratele mai mic a tatălui meu era morar. Moara era situată între satele Petrisat, Iclod şi Sâncel. În acel loc a revenit ulterior de multe ori de-a lungul vieţii, până la moartea unchiului.

“Îmi plăcea în acel loc retras, fără vecini, dar unde zilnic întâlneai oameni noi care veneau la moară cu grânele lor şi cu poveştile lor pline de farmec şi poveţe, spuse pe treptile morii în timp ce îşi astepau rândul la măciniş. Unchiul era un om important şi pentru că se adresa tuturor cu mă sau le spunea pe nume şi toţi cei ce veneau la mora, indiferent de vârstă, îi spunea Nea Ionel, mă simţeam şi eu puţin important”. (Marcel Cîmpeanu)

La Blaj a urmat clasa Întâi la Şcoala Experimentală Blaj unde a avut profesori pentru fiecare disciplină. Tot la Blaj a venit pe lume şi sora lui Marcela. În 1970, chiar în timpul inundaţiilor, Marcel Cîmpeanu s-a mutat la Mediaş într-o casă de pe strada Ighisului, pe care şi acum o păstrează în suflet. Clasele II – VII le-a urmat la Şcoala Generală nr. 3 din cartierul Vitrometan, după care a trebuit să se mute la bloc, în cartierul Gura Câmpului.

“Îmi plăcea totuşi că locuiam chiar peste drum de şcoală, Şcoala Generală nr. 5, şi eram singurul din clasă care prindea toate începuturile episoadelor din serialul “Tarzan”. Toţi mă ascultau a doua zi când le povesteam”. (Marcel Cîmpeanu)

Urmează cursurile liceale, prima treaptă, la Liceul Automecanica, profil Electrotehnica, treapta a II-a la Stephan Ludwig Roth, apoi Şcoala de Maiştri. Ca angajat a lucrat la Întreprinderea de Relee apoi la Vitrometan unde s-a întors să lucrez după stagiul militar. După 1990 a hotărât să activeze în domeniul privat şi a deschis Studiourile Zmeteas şi apoi Zmeteas Construct s.r.l.

“Am ajuns să lucrez şi prin străinătate: Irlanda, Irlanda de Nord, Olanda, Germania, Cehia. Apoi m-am hotărât să îmi continui studiile şi am terminat Ştiinţe Economice şi, în paralel, Competente Anteprenoriale. Am obţinut şi Licenţa în Afaceri Europene după doi ani la Vorstandsvorsitzender Kuratorium Wirlschatskompetenz fur Europa. Viaţa mi-a dat şi doi băieţi, Rareş, inginer constructor şi Darius, încă la studii, băieţi minunaţi pe care îi am din două căsnicii. Actualmente locuiesc în Bazna, din nou la casă, lângă singura femeie care m-a înţeles vreodată. Aici am oaza mea de linişte, unde mă regăsesc şi unde pregătesc acum al doilea volum de poezii în care voi continua să pun trăiri, gânduri, reflecţii, imagini filtrate de ochii şi simţurile mele, oameni , locuri şi lucruri despre mine pe care nu le găsiţi printre aceste rânduri.”

“Volumul de debut Ce a mai rămas din noi a apărut în anul 2015, în Mediaş, la Editura Samuel, şi cuprinde toate trăirile şi sentimentele poetului, văzute atât cu ochiul unui fin observator, dar mai ales cu o inimă mare, plină de iubire şi rănită uneori …din prea multă dragoste.

Ce a mai rămas din noi este o carte pentru toate vârstele, de la copilărie şi adolescenţă până la vârsta iubirilor cărunte. Volumul lui Marcel Cîmpeanu este în acelaşi timp, sfârşit şi început, roşu şi negru, vis şi realitate, nostalgie şi speranţă, chemare şi răspuns, iertate şi neiertare. Peste toate este multă iubire.

Ce a mai rămas din noi este o carte care trebuie citită cu ochii sufeltului şi cu pătrunderea minţii. Numai aşa mugurii din poezia În ochi cu culori de mugur se vor transforma în florile iubirii pe care le veţi culege cu toţii”.

Cornel Fugaciu

Marcel Cîmpeanu “Ce a mai rămas din noi”, Mediaş, Editura Samuel, 2015

Volumul poetului medieşean Marcel Cîmpeanu îl găsiți în fondul de carte al  Bibliotecii Municipale Mediaș St.L.Roth  şi îl puteți lua acasă sub forma de împrumut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s