Aniversare prof. Elena Jampa, scriitor medieşean

Doamna profesoară Elena Jampa sa născut în ziua de 1 octombrie 1950 la Copșa Mică, jud. Sibiu, într-o familie de oameni muncitori, părinții – Stăncioiu Dumitru și Stăncioiu Lucreția fiind croitori.

A urmat cursurile Școlii Generale Copșa Mică (1957-1965), ale Liceului Copșa Mică (1965-1969), Facultatea de Filologie din cadrul Unversității „Babeș-Bolyai” Cluj –Napoca, secția română- limba franceză (1970-1974). A lucrat 9 luni la IMMN Copșa Mică (1969-1970), apoi fiind repartizată în 1974 la Școala Generală Valea Viilor, unde a funcționat 29 ani, cu o întrerupere de 6 ani (timp în care a funcționat la Școlile nr. 5, nr. 8 din Mediaș), până la pensie (2009).

În cei 29 de ani petrecuți în cadrul Școlii Generale Valea Viilor a exercitat timp de 7 ani funcția de Comandant, apoi Președinte al Organizației de pionieri (1982-1989), a predat Limba franceză și Limba română, având completat Desen. A participat la toate activitățile organizate de școală, dar, mai ales a dorit să cunoască mai îndeaproape comunitatea locală, și cu timpul a avut ocazia să participe, alături de localnici la diferite manifestări artistice, culturale.

Din 1986 și-a descoperit o nouă pasiune, cea de „căutătoare” de vestigii istorice și după ce niște elevi au descoperit, întâmplător, urme de locuire preistorică (așezarea eneolitică a „Moara de apă” și un fragment de cap de zeitate romană ) . ), a fost curios să cunoscă mai multe despre aceste locuiri, astfel încât să continue să se documenteze și să caute noi puncte de locuire preistorică pe teritoriul localității.

De-a lungul a peste 27 de ani de căutări în hotarele de la Valea Viilor, doamna Jampa a descoperit, în premieră, urme de locuiri străvechi datând din epoca eneolitică până în epoca migrațiilor, în punctele: la Valea Viilor la „ Moara de apă . ”- eneolitic, „ Tăietura Turcilor ”- eneolitic, Centrul localității – epoca daco-romană, Heveș – „ Capătul satului ” – epoca eneolitică, Heveș „ La dud ” – epoca eneolitică, Heveș „ La troc i” – monument funerar roman, Heveș „ La șură ” – epoca bronzului, epoca fierului, Cimitirul nou românesc – epoca eneolitică, Motiș „ Sub Schoprich ” – epocile eneolitică, bronzului, fierului, Motiș „ Honogos” – epoca eneolitică.

Activitatea publicistică începe cu anul 2005, cu prilejul sărbătoririi a 700 de ani de la prima atestare documentară a localității Valea Viilor (Vorumloc) a finalizat „ Monografia Valea Viilor. Motiș ”. Pasiunea pentru „cioburi” și relicve străvechi am expus-o în cadrul Sesiunilor de comunicări științifice inițiate de Colegiul Mediensis Mediaș, în cadrul căreia am sus ținute comunicări, în care m-am referit la descoperirile arheologice pe care le-am făcut personal pe hotarele. comunei Valea Viilor și ale satului Motiș sau având alte subiecte.

În 2015 am tipărit cartea „ Cioburi”, care sintetizează unele comunicări științifice, care se referă la descoperirile arheologice din Valea Viilor, Motiș, Târnava. După pensionare, în cadrul școlilor de la Ațel, Blăjel, Alma a continuat să caute vestigii istorice, descoperind, în premieră, o locuire Hallstatt la Blăjel.

În anul 2022, Elena Jampa scrie cartea DESTINE. MEDIEȘENI. EROI ÎN RĂZBOAIE. VICTIME ALE REGIMURILOR POLITICE,  care nu este un roman, ci un colaj de cercetare la soarta locuitorilor din orașul Mediaș, angrenați în evenimentele militare și politice din ultimele decenii.

„Volumul Destine. Eroi şi victime din Mediaş îl putem considera o completare binevenită a paginilor din istoriografia medieşeană, o umplere a unei lacume a subiectului sau cel puţin un punct de plecare pentru cercetări viitoare. Este cu siguranţă o abordare a unei tematici care, cel puţin până în momentul de faţă, nu a beneficiat de o atenţie sporită pe plan local din partea istoricilor, cu mici excepţii însă, care privesc anumite studii în limba germană, dar cu un spectru al subiectului mul mai restrâns. Chiar dacă paginile acestui volum nu au fost scrise de un istoric, cititorului îi va fi greu să observe acest fapt, întrucât ductul istoriografic, sursele documentare utilizate, munca “sisifică” din arhive şi tratarea cvasi-exhausitvă a temei respectă toate rigorile unei cercetări istorice veritabile. Prin urmare, considerăm că meritele autoarei, prof. Elena Jampa, de a se dedica acestui subiect şi de a duce la bun sfârşit această iniţiativă sunt cu atât mai lăudabile”, scrie în prefaţa cărţii istoricul Viorel Ştefu .

 

Elena Jampa – Destine : medieşeni, eroi şi victime, Mediaş: Editura Creatio, 2022

                               

Leave a comment