Aniversare Valer Florea, inginerul considerat a fi “părintele” emailului românesc

emailul rosu    emailul, salconserv, parcul  2015 002

Valer Florea s-a născut la 10 februarie 1920 în localitatea Băiţa din Ţara Zarandului, dar moartea timpurie a tatălui determină mutarea în localitatea Brad unde urmează cursurile Liceului „Avram Iancu”. Aici, la Brad, îl va cunoaşte pe  viitorul comandant al Gărzii de fier, Horia Sima care-i devine cumnat (căsătorit cu sora sa mai mare Elvira).

Termină studiile atât liceale cât şi cele universitare la Iaşi la Facultatea de Chimie şi Fizică din cadrul Universităţii Politehnicii, dar datorită apartenenţei sale la Legiunea „Arhanghelul Mihail” şi a rudeniei sale cu conducătorul acesteia, părăseşte Iaşul fără a-şi susţine licenţa.

Ajunge la Mediaş şi este angajat la Fabrica „Emailul”, în cadrul Laboratorului, aici începând o lungă activitate, de decenii, iniţiind cercetări în domeniul emailurilor, dar şi Lucrarea de diplomă menită a definitiva studiile, pe care o susţine în anul 1946, tot la Iaşi.

În anul 1950 este arestat de poliţia politică a regimului comunist, suferind ororile închisorilor şi ale Canalului. În anii de detenţie l-a cunoscut şi pe părintele Arsenie Boca, fost coleg de studii teologice la Sibiu, cu unul din fraţii lui Florea Valer.

Eliberat din închisoare, în anul 1954, este reangajat la aceeaşi înterprindere medieşeană, devenită între timp, „Emailul Roşu”. Continuând cercetările sale iniţiate prin Lucrarea de licenţă, creează emailul românesc (de aici şi părerea unanimă portivit căreia inginerul Florea Valer este considertat „părintele”emailului românesc).

Va frecventa interprinderea, cu folos pentru ştiinţă, instituţiei dar şi personal, timp de şase decenii, până la vârsta de 85 ani.

Viaţa întreagă i-a fost coordonată de cinste, corectitudine şi patriotism,  un om care face cinste oraşului de pe malurile Târnavei Mari care l-a adoptat, asemenea de cei care-l însoţesc în paginile acestei cărţi.

Bibliografie : Gheorghe Buşoiu,  Lucian Giura – Profiluri medieşene – Sibiu,  Editura Techno Media, 2011.

4 Comments Add yours

  1. ghe says:

    Fabrica mai produce?

    1. Da, inca mai functioneaza

Leave a comment