Ernst Irtel, profesor şi compozitor

Ernst Irtel s-a născut la Sebeş în 1917 într-o familie de tipografi. Şi-a descoperit vocaţia în copilărie şi a învăţat să cânte la pian foarte curând. Între 1934-1939 a studiat la Academia de Muzică din Cluj. După absolvire a fost profesor de muzică la liceul din oraşul natal (1940), apoi la Sibiu (1945), Sighişoara (1948) şi Mediaş (1956-1977).

A fost unul din cei mai respectaţi şi preţuiţi profesori de muzică din Transilvania, un pedagog căruia îi reuşea, cu delicateţe, să introducă elevii în lumea muzicii clasice, şi să trezească în aceştia sensibilitatea pentru calitate estetică. A privit limbajul muzical ca pe o cale a omului către sine însuşi, către libertate interioară. Considerându-se el însuşi un învăţăcel, nu le dădea elevilor certitudini, ci le lăsa libertatea de a-şi pune permanent întrebări, descoperind astfel tot mai mult despre propria lor personalitate, prin intermediul întâlnirii cu marea muzică. Pedagogia sa era o artă prin care muzica devenea un instrument cu ajutorul căruia sinele intim al omului era conectat la simţul estetic universal. Chiar şi repetiţiile de cor se desfăşurau sub acest deziderat. Mulţi dintre elevii săi au descris ulterior întâlnirea lor cu muzica, prilejuită de profesorul Irtel, ca pe o trezire.

În Sighişoara şi Mediaş a fondat coruri, a descoperit şi încurajat multe tinere talente.

Irtel şi-a câştigat notorietatea şi prin serile de muzică de cameră, pe care le organiza după război, în cadrul Uniunii Muzicale, în aula liceului din Sighişoara. În cadrul acestor seri, care aveau ca temă câte un compozitor din ale cărui opere obişnuia să interpreteze chiar el, Irtel s-a dovedit a fi nu doar un exeget carismatic, dar mai ales, un pianist şi cântăreţ foarte bun. Cânta fragmente din operele marilor compozitori şi lieduri de Schubert, Schumann, Brahms, Wolf, Strauss, în timp ce singur se acompaniala pian. Cu timpul, de-a lungul acestor serate muzicale, s-a format un adevărat forum, un public de cunoscători în ale muzicii.

Creaţia componistică a lui Ernst Irtel cuprinde coruri, lieduri pentru voce şi pian, piese pentru pian şi miniaturi instrumentale pentru violoncel şi pian.

O realizare demnă de a fi evidenţiată a fost punerea pe portativ pentru cor a capella a Elegiei transilvane de Adolf Menschendörfer.

Din 1987 a trăit în Germania, în localitatea Schloss Horneck im Gundelsheim. S-a stins din viaţă în 2003.

walter hutter
Walter Hutter “Vom Geistigen in der Musik. Ernst Irtel als Pädagoge und Komponist”, Hermannstadt-Bonn, Schiller Verlag, 2017.

Traducere din limba germană în limba română : Monica Veress-Váczi

Pentru cei interesaţi despre viaţa şi activitatea profesorului şi compozitorului Ernst Irtel , puteţi consulta fondul de carte al Bibliotecii municipale St.L.Roth Medias.

One Comment Add yours

  1. Zyta Basbas says:

    Niciodata ,cat traim nu il vom uita.Muzica pe care ne-a sadit-o in suflete elevilor de liceu formand un cor mare pe patru voci ,concertele de la Filarmonica din Sibiu .Nu il putem uita pe blandul nostru profesor de muzica.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s